Hvordan havnet du i den jobben du har i dag? Ble du lokket av gode betingelser, mulighet for personlig utvikling eller bedriftens særpreg? Dette spørsmålet utgjør kjernen av begrepet Employer Branding.
Employer Branding er – kort fortalt – alle aktivitetene en bedrift gjennomfører for å vise at den er en attraktiv arbeidsgiver for eksisterende og potensielle ansatte, med mål om å tiltrekke og beholde de beste kandidatene.
Julia Helene Bakke er kunderådgiver hos Schibsted og jobber aktivt med å formidle Employer Branding til våre annonsører og partnere. “Det handler om å skape oppmerksomhet og bygge merkevare. Men ikke rundt noe man selger – rundt hvordan bedriften er som arbeidsplass”, forklarer Julia.
Hvorfor Employer branding er viktig.
Arbeidsmarkedet bobler. Det er ubalanse i forholdet mellom tilbud og etterspørsel ettersom antallet ledige stillinger har økt raskere enn tilgangen på kandidater.
Samtidig har nesten halvparten av alle yrkesaktive nordmenn søkt jobb eller vært på et intervju de siste to årene*. I tillegg sier 46% at de vurderer å bytte jobb i løpet av de neste to årene. Så folk er ute etter jobber og de har mange jobber å velge mellom.
Det er derfor viktig å jobbe med Employer branding for å formidle hvordan din bedrift skiller seg fra konkurrentene og hvorfor den er en god match for den riktige kandidaten. Vi har sett at bedrifter som fokuserer på Employer branding kan redusere kostnadene forbundet med nyansettelser med opp til 50%.
Hva du bør formidle og hvordan: et par tips.
Vi kan bruke Jobbundersøkelsen 2024 – gjennomført av Schibsted i samarbeid med Norstat – som kilde til inspirasjon for hva en effektiv Employer Branding-kampanje kan fokusere på.
Det er spesielt interessant å se nærmere på spørsmålet om hvorfor deltakerne av undersøkelsen valgte den jobben de har i dag.
- De svarer at den fremste årsaken er “interessante arbeidsoppgaver”.
- På andreplass kommer “samsvar mellom kompetanse og krav”.
- På tredjeplass finner vi “et godt arbeidsmiljø”.
Ut ifra disse resultatene ser vi at det er lurt å beskrive rollens arbeidsoppgaver på en ærlig og engasjerende måte, samt fokusere på hva bedriften gjør for å sikre et godt arbeidsmiljø, når du utformer kommunikasjon knyttet til Employer branding.
“Engasjerende kommunikasjon er ofte forankret i en god historie. Det kan derfor være gunstig å beskrive arbeidsplassen og arbeidsoppgavene gjennom en historie om hvordan det er å ha den aktuelle stillingen”.
– Julia Helene Bakke,
Kunderådgiver hos Schibsted Marketing Services.

Én måte å formidle en slik historie på er å benytte seg av innholdsmarkedsføring hos Schibsted.
→ Les mer om innholdsmarkedsføring her.
Vi håper denne introduksjonen til Employer Branding har gitt deg en bedre forståelse av hva dette begrepet betyr, og kanskje gjort deg nysgjerrig på å utforske dette spennende området videre.
*Kilde: Jobbundersøkelsen 2024 – Schibsted & Norstat